Spår (i snö) och uppletande

Idag har vi gått ett trixigt spår (i snö, men tror inte hon använder ögonen) och kört uppletande. Klippte varenda vinkel helt perfekt. Var otroligt noga med framföringen till spåret och tyckte jag hade en osedvanligt samlad Quiri vid spårstart. Tyvär gick hon iväg som skjuten ur en kanon i alla fall men jag kallade helt bryskt tillbaka henne och började om. Denna gång höll jag emot av alla krafter. Sedan gick hon spåret som på räls (men lite för fort förstås....) tog alla apporter, MEN spårade vidare med en i munnen, då ryade jag lite på henne  och hon valde då att komma in.

Uppletandet började med att hon gick iväg på spår, morr, vad är detta!!?? Kallade tillbaka och på tredje skicket gjorde hon vad hon skulle. Plockade in tre saker som jag lagt lite ovan mark för att få upp nosen på henne. Kommer att jobba så ett tag till, behövs. Hade lagt ut en miniliten bit av en fårskinnsfäll, typ 1 gånger 2 cm, ett metallföremål och en liten barnsandal. Tror jag ska samla på mig mera pyttesmå saker så hon måste jobba hårdare med näsan och mindre med benen den lilla Quiri...:-) Även här jobbar jag hårt med framföringen och tycker detta fungerar bra, lite mera krav på fokuseringen. Innan jag går till uppletanderutan så leker vi lite med en grej som jag också kastar ngr meter in i skogen o kommenderar "leta", detta för att tala om vad som är på gång.

När vi kom tillbaka till stan gick vi en långpromenad tillsammans med Malin och Laser, härligt i snövädret! Och Laser är en riktigt härlig hanhund, trots att Q löper så håller han ihop sig, helt otrolig. Dessutom har han haft Q som träningskompis även under höglöpet och har fixat det med!

Nöjd och glad/ Jenny och Quiri

"skorpionsvans"


Lydnadsträning för Jimmy Söderbäck i Västerås

Jag och Malin med Laser och Quiri åkte till Västerås för träning igår. Vi hade en hel del förväntningar och var rejält laddade!

Vi började med att prata spår. Bland massor av annat pratade Jimmy mycket om sinnesstämning inför arbetsuppgifter, både hos hund och förare så klart. Detta är ju MYCKET aktuellt för mig och Quiri då jag upplever henne ha alldeles för bråttom i spåret, det känns helt enkelt oharmoniskt många gånger. Jimmy gav mig övningar som handlade mer om framförandet till spåret och sinnesstämningen jag måste sätta mig själv och hund i. Han påpekade att en hund som har svansen upp över ryggen, "skorpionsvans", förmodligen inte är djupt fokuserad utan har för mycket fysisk aktivitet i kroppen. Bara att kolla på bilder av Q i spåret, svansen som på en Gråhund....hmmm....

När det kommer till lydnaden och Quiri pratade vi mycket om hennes orutin på djup koncentration. Visst kan hon gå med fin kontakt o s v men är inte koncentrerad!

Jag och Q klev ut på planen där Malin och Jimmy stod. Jag försökte göra en så snygg entre som möjligt, men Q pep lite och flackade med blicken (så klart). Jimmy sade genast åt mig att lösa upp Q under ngr sekunder och sedan ta in henne vid sidan och börja jobba. Genast hade jag gett henne möjlighet att klara av att fokusera, bara den korta sekunden hon fick frihet att "kolla läget" på planen gjorde gott!

Kommer hädan efter inte längre vara rädd att faktiskt ställa krav på Quiri, att faktiskt tala om att hon måste göra vissa saker för mig. Detta har jag gått och känt och pratat lite om med olika folk, men aldrig riktigt fått gehör för, men detta känns HELT rätt med en så pass tempererad hund som Quiri faktiskt är. Jag kände efter dagens träning här på hemmaplanen att Q verkar rätt nöjd med fastare ramar.

Vi fick också en rejäl duvning i tävlingspsykologi, både vad man ska tänka på för hundens del för att möjliggöra för dem att prestera bra och förberedelser för olika moment, helt OUTSTANDING diskussioner. Men också här pratade vi om förarnas sinnesstämmning och hur man ska träna moment för att det ska kunna fungera även på träningsplanen då inga hjälpmedel eller belöningar får förekomma.

Återkommer om hur vi gör med vår fortsatta träning när jag fått smälta allt detta och också fått "sätta" det ordentligt hos mig och Quirkan :-)

RSS 2.0