FINT SPÅR MED SKRÄMMANDE UPPLEVELSE.....

Idag åkte jag och Malin till Nyby ute i Östuna för att spåra på lite nya marker (i alla fall för mig och Q). Malin la ett långt fint spår till Quiri med massor av markskiften, till och med från skogen ut på ett fält med högt gräs och en vinkel där ute.

Quiri gick ut jättefint på påsläppet, trots att det var en bra bit ut till spåret, kul! Tog fel håll men bytte efter kanske 15 meter. Nu är vi osäkra på om hon bytte för att vi stod still eller för att hon analyserat. Men då hon tagit bakspår förr har hon faktiskt brännt iväg låååångt, så kanske det var ett fint jobb:-)??

Lite väl tänd även idag men spårade fint till att börja med. Flamsade faktiskt av på ngn raksträcka men det var i och för sig promenadstråk i skogarna och svampplockare men tycker att hon är lite väl tramsig, hon har visat att hon inte behöver vara så. Tog in henne vid ett tillfälle och klappade lugnt och vid ett tillfälle ryade jag lite på henne (som om hon bryr sig, hade ett spår ju....:-) Till stor glädje är hon så fin på pinnarna nu som hon ALDRIG varit förr, funkar KANON att belöna med klattmaten, hon är så glad när hon kutar in med pinnarna!

Så........ Då händer det som inte får hända.....! Spårade ur-fint ut ur skogen och ut på fältet. Klipper vinkeln perfekt och spårar vidare. Är i nästan fullängd i linan när hon stoppar upp och dyker ner i gräset. Ser konstigt ut men tänkte att hon kanske hittat en pinne. Hör plötsligt skrik framme vid Quiri, Malin springer fram. Jag fattar att något är fel och börjar dra Quiri mot mig i linan, inte lätt i en flexibel lina och 33 kilos hund.... Tar i av kung och fosterlandn och får in hunden med ett rådjurskid som hon höll över nacken!!! Handlar blixtsnabbt, lyfter upp henne och hänger henne i halsbandet och hon släpper relativt fort. Kidet vinglar omkring några sekunder men kan sedan springa in i skogen, såg inga skador då vi kunde se den en stund, tur.....pust....hjärtat bankar kan jag säga.... Q triggar lite då kidet då det springer iväg men gissa om hon fick sig en REJÄL "åthutning" då!

Vi andas en kort stund och Q sitter brevid mig och söker kontakt och verkar undra vad som hände??!!? Malin undrar om vi inte ska försöka släppa på Quiri igen och se om hon kan fortsätta spåra (vi kollar först så det inte ligger fler kid ivägen). Har kort lina nu och sätter på Q på spåret igen och hon fortsätter som om inget hänt, positivt!:-)

Inte nog med detta! När vi sedan ska åka från spåren för att fortsätta med lydnad på KBK så kör Malin rakt ner med fronten i diket, och där sitter hon!! Efter hjälp av arg!! pappa och lite mickel kommer dom loss och vi avslutar med lydnad för Laser och Robin på klubben. Jag var helt slut så avstog. Fast Q försökte släpa ut mig på planen efter promenad så hon hade då orkat!

// vilka upplevelser!

SPÅR OCH LYDNAD (OCH SKOTTRÄNING)

Igår åkte jag, Ami och Malin till Broby och lade spår. LIte spännande blev det då det var bärplockare i markerna och det är ju inte direkt mycket mark där så de hyade klampat runt i våra spår rätt duktigt!

Quiri superhet när jag tog henne ur bilen, kunde "gamla Q" vara tillbaka??!!

Mycket bra upptag, kollade av fel en bit, så jag trodde det blev bakspår, men vände fint och så var vi iväg. Fick stooora problem efter ca 100 meter, bärplockarnna hade varit där.... Men hon redde ut det och tog resten av spåret med bravur! Extrakul är att det funkar så himla bra med kattmaten på pinnarna, hon kom in med dom så himla fint igår igen:-)

Sedan åkte vi till UBK och mötte upp Peppo och hans otroligt härliga A`Ztrid, eller Ztrida som hon kallas. Liten Malle-flicka som Peppo säkert kommer att göra ngt bra av...!

Quiri var het på fria följet och hade ljud.... Men jag var superdum. Lät Malin gå iväg till andra sidan planen för att lägga ut kampstock för frammåtsändandet och Peppo stod på planen och höll den andra bakom ryggen. Om man ser vad Q och Peppo fick göra tillsammans sist de var på planen så förstår man att Q var laddad och undrande (SKYDDSÖVNING, busen..) Och Q blir ju rätt stirrig när det hände så där mycket så borde ha gett henne en chans förstås. Men blev tyst efter ett kort tag men trängde.

Körde ngr elitmoment som känns rätt bra för tillfället, inget nytt under solen:-)

Idag fick Quiri ligga 3 platsliggningar med skott ute i Risberga. Laser skulle öva sig lite att ligga med skott och andra hundar så Q och Acke var inhyrda, stabila pensionärer:-). Allt gick strålande bra, Laser låg där han skulle och Malin fick in en korrigering då han skruvade sig runt på ett skott lite för mycket, ok då sa Laser jag försöker väl noncha det då! :-)

// kul, kul med träning

FÄLT-SPÅR VID FLOTTSUND

Var vid Flottsund med Pixi och Jessica i kväll. Lade fältspår med upptag, vinklar, bör och 4 pinnar + slut. Körde kattmatsbelöning a la Malin och Laser och Q är MYCKET nöjd med detta verkar det som!!:-)

Gick mycket bra i spåret och upptaget och tog alla pinnar fint, har helt enkelt en fin-fin hund i det mesta för tillfället. Trevligt sällskap och förstås mycket hundsnack efteråt, tack för sällskapet Jessica! Men saknade förstås Malin och Laser....:-S

I morgon blir det sista tisdagsträningen för denna sommar, lydnad på KBK. Sedan börjar vi jobba igen nästa vecka...

//härlig hund man har!

Något MYCKET STORT har precis inträffat!!!

Idag, måndag den 27 juli-09 har jag BRUTIT Quiri I JAKT PÅ VILT!!! Tjohooooo:-) Tror inte det är sant, min allra bästaste Q, hon blir bara mer och mer BÄST för varje dag som går!

Korsade fotbollsplanerna på vår morgonrunda med Q lös förstås. I slutet av dessa ser jag plötsligt i ögonvrån hur en liten harskrutt far iväg med Q efter sig (förstås). Jag vrålar i "NEEEEJ" och "HÄÄÄÄR" av alla krafter (som jag brukar...). Tog i rätt bra, det är nämligen bilväg på 2 sidor av planerna... Quiri VÄNDER!!??? efter endast några meter trots att de fortfarande är på plan mark och haren mitt framför nosen och springer i full karriär mot mig! Som tur är har jag ett tuggrep i fickan som jag sliiiiter upp när jag ser att hon tittar och vänder mot mig, och jäklar vad vi lekte med det sen:-)

Man kan nog säga att jag gjorde som Anna (Legos matte) sa att hon hade gjort med Lego för att han inte skulle dra på vilt; "Jag talade helt enkelt om hur olämpligt det är att göra det"*ha ha ha hi hi hi ho ho*. Så nu har jag också talat om det för Quiri, VARFÖR har jag inte gjort det tidigare??!! :-)

// så himlars glad!!

LITE BILDER!

Pappa visade Quiri var hon kunde beta smultron, HON ÄLSKAR DET! Försökte till och med sno jordgubbar i landet, trots att det var nät över, försökte pilla ut dom genom maskorna:-)


Snygg stil med ny leksak


Fin Robin tränar rutan!


Duktiga Laser kryper som han ska!

SPÅR OCH UPPLETANDE I BJÖRKLINGE

Var ut till Björklinge i går kväll tillsammans med Malin och vår nya träningskompis Jessica för uppletande och spår.

Började med uppletande, nästan fullstor ruta. Malin figgade och slängde ut 3 saker längst ut. Quiri jobbade helt ok, drog upp henne rejält innan då jag tyckte hon hade det lite segt när vi körde uppletet på UBK här om dagen.

Q jobbade helt ok men vi måste fixa ingångarna bättre. Ngt skick var inte ok utan fick ta tillbaka henne. Var nog snäppet för het och uppdragen på mig, inte fullt så "med" som jag önskade men inga stora problem, lite mer korridorer på det här:-)

Spåret: 4 pinnar + slut. Långa pinnen låg mitt i spåret och hade liten pinne som slut. Liggtid ca 1.5 timmar??. Upptag som bjöd på framspår men låg en bra bit ut, 2 vinklar direkt efter det och spåret bestod sedan av en hel del vinklar, bl a en spets, och slutet bestod av en ganska lång raksträcka, bra för uthålligheten. Hade fallit lite regn på spåret under liggtiden.

Arbete: INGA KOMMENTARER egentligen, helt outstanding Q idag! Upptaget fint, vek lite höger men rätade upp sig och analyserade faktiskt!!???!!! Resten av spårjobbet går inte att säga ngt om, missade i och för sig första pinnen men tog resten strålande. Det är detta jag vill ha och vet att jag kan ha med denna otroligt duktiga spårhund!

// grym känsla:-)

MINI-SPÅR

Jag har legar sjuk ngr dagar så inte så mycket kul för Quiri direkt... Men har letat godis i träd och fick ett mini-kort godisspår i går kväll på fotbollsplanen med absolut ingen liggtid alls. Hon gick så fint så lade ett kort i morse oxå med en vinkel och en liten böj, oxå så väldans fin, så nu MÅSTE det bli ett ordentligt lite längre spår på fotbollsplanen i kväll. Massor med folk och hundar som rör sig där på dagarna men det verkar inte bekymra fröken ngt nämnvärt, bådar gott för BSP:n???? :-)

// mycket "rackig" förare :-/ men duktig hund :-)

UPPLETANDE OCH KORT LYDNAD

Körde uppletande vid Statoil med, som vanligt, Malin och Laser:-) igår kväll.

Lade 3 smala korridorer efter varandra, en sak längst ut i varje. Malin fick figga på första men körde utan figge på de andra 2. Quiri verkar verkligen ha fattat konceptet med att alltid gå rakt ut, kändes väldigt säker på sin sak. Vek av ngt på ett av skicken men hejdade henne då och hon rättade till sig fint då och fortsatte rakt ut, duktig. Laser hade breddat ngn av rutorna ngt:-) men Q verkade inte bry sig om det. Mycket nöjd med övningarna!

Sedan åkte vi till klubben för ngr lydnadsmoment. Tränade stegen, en del godis, sedan utan godis och sedan överraskade med ngr godis uppepå igen. Känner att Quiri inte får börja öka farten för mycket så får göra lite så. Har ALLTID godis på marken efter stegen, funkar bra för att få henne att inte missa sista steget. Men viktigt att ha det på exakt rätt avstånd, att det inte ligger för nära, för då trycks kroppen ihop när hon hittar godiset och ger effekten att hon lämnar stegen på sidan med bakbenen. Men igår gjorde hon rätt alla gånger. Kändes som hon föjlde mig på kommandot "här" lite mer igår, börjar fatta att jag har ngt med saken att göra oxå, stannade henne ngr gånger och matade godis på stegen också. Avslutar nu oxå med att ta upp henne på "här" då hon ätit sista godishögen och när hon är jämsides kastar jag bollen. Riska annars att hon fastnar där nere i gräset på tävling:-)

Körde sedan hoppet med boll utlagd. Är inte så klurig så hon ens fattade att den låg där då Malin lagt ut den (utan att Q såg) utan trodde snarare att Malin hade den (såg att hon fick den). Men tricksade lite med detta och Malin den smarta kom med en idè och här är slutsatsen: När vi ställt upp säger jag "bollen" i stället för titta, verkar som hon får mera drag över då. Och kommer att funka även på tävling ju!! :-)

Idag får vi se om det blir ngn träning över huvud taget, har så jäkla ont i halsen, i natt kunde jag inte svälja alls.....Men kanske ngt bättre nu.

// nöjd efter gårdagskvällen




LYDNAD PÅ UBK

Igår körde vi lydnad på KBK.

Körde frammåtsändandet som verkar sitta riktigt fint (med utlagd belöning) genomförde momentet trots att Malin kom in på planen som störning, duktig Q! Fortsatte bränna på med apporteringarna, metallen känns bra och tungen ok, men visst ser jag ett visst obehag på bägge, tror nog alla fall att hon har viss störning av tänderna....? Men kommer bli bra apporteringar av detta tror jag. Övriga moment har vi läget under kontroll på, men jag undrar vad som hänt med våra helomvändningar, sega och släpper position mycket!!?? Meckade en del med detta igår för att hitta ett sätt att fixa till dom på.

// bra lydnadspass trots alla JÄKLA MYGG!!

HELDAG MED HUND: LYDNAD, SPÅR OCH LITE ANNAT

Igår så började vi dagen med lydnadsträning med tisdags-gruppen kl 9.00. Malin var gullig och ställde upp för att rätta till MIG i framföeringen av Q, har kört en del själv och känt att det är dax för en genomkörare!

Vi jobbade med att rakrikta Quiri i både halter och framföring i fria följet. Jag har en hel del dk i kroppen i halterna för att få henne rak, nu gjorde vi så jag kan styra upp Q med handen i stället. Inte helt lätt för mig kan jag säga, måste ha ngn som är på mig:-) Helt tyst och HÄRLIG hund, har fått tillbaka min "gamla" Q som hon var innan löp och för-löp, något mer kontrollerad, men det gör ju inget....

Metall och tungapportering gicks igenom, bara brände på som attans, får ha det så här ett tag, jag VILL ha till farten bättre och så ska jag mickla och grotta runt med ingångarna oxå, men gör det iutan apporterna än så länge.

Avslutade med stegen som jag tror blir helt bra snart, kör med godis så hon inte smiter ner med bakbenen.

Sedan for jag och Malin ut till Vadet och lade spår åt Laser och Quiri. Erkänner att jag var lite nervös för hur hon skulle vara, har ju varit knas i sista spåren under löpet... Gjorde ett upptag en ganska bra bit ut på en liten stenknalle med lava på som bjöd på framspår. Mycket vinklar direkt på, en vinkel i spåret lade jag helt fräckt ca 2 meter efter ett  nerhopp från en bergsknalle, spännande..:-) 3 pinnar och slut och rätt ok terräng med passage förbi vildsvins-bök.

Tog upptaget bra och spårade i ett underbart tempo! Tog glatt alla pinnar och vinklarna bara bra. Gick över ngn men lugnt och metodiskt jobbar hon ut den utan tidsspill. Gick sedan med på Lasers spår och jäklar vad han är självklar i sitt spårande nu, känns så jäkla tryggt, skam den som ger sig Malin!!!!:-)

Avslutade kvällen på klubben med att hjälpa till på tävlings-träning. Videofilmade och hade diskussioner efteråt, givande och lärorikt.

// störtskön dag och kväll

SPÅR PÅ LÖSHOLMEN

Lade spår på nyslagen äng bakom stugan idag. Gräset låg i platta rännor och spåret korsade tvärs över på stor del av spåret. Upptaget låg i vinkel som "bjöd på" framspår. Liggtid: 2 timmar. Under dessa 2 timmar SPÖREGNADE det!

Tog upptaget fint och var behärskad. Men problem redan efter ngr meter då spåret gick snett över hö-strängarna. Och så fortsatte det, har aldrig sett Q ha så svårt i ett spår, trots att hon faktiskt koncentrerade sig bra. Tog trots detta sina 3 pinnar och blev dessutom så himla glad över att hitta dom, ngt positivt i det kluriga:-). Hade till och med svårt att få tillbaka henne på spåret efter att ha belönat en pinne, bara ville greja mer med mig!!?? Hmmm....? Men vi tog oss till slut och hade partaj där, nu måste det spåras i veckan som kommer, JAG behöver få ngr spår i benen där allt funkar som det ska, känns rätt knepigt nu, har aldrig upplevt henne så här på 3 år. Men sist hade vi ju problem p g a löp och rabiat beteende (så inget av detta idag) men 2 spår som inte känns 100-procentiga räcker för att jag ska bli "knas":-)

På det igen i veckan! Nu e vi igång!


// knas-spår:-)

RSS 2.0