LYDNAD O SPÅR DE SENAST DAGARNA!

Tränade ff i ridhuset i fredags kväll, bara jag och Malin (Ami i Frankrike på ridsemester!). Ett låååångt pass med fritt följ där jag kände av hela tiden och fick fundera och testa lite med halter och så och se hur hon var med ljuden. Har precis kollat video från det, såg bättre ut än det kändes, trängde oerhört emellanåt men blev som ett litet sockergryn mot slutet;-) En bra känsla efter det passet, men kände att jag har behov av att i lugn och ro få landa på en bra nivå här...

På lördagen var det lydnad med Knutbygruppen. Efter att Malin och Laser kört hela apellprogrammet med kommendering (ser fint ut, blir bra det där!) och Agneta kört Malla och Vittra (också trevliga rundor) så var det min tur. MEN.... Jag kände att det inte var läge, ville knåpa lite själv i stället med lydnaden, var heltaskigt underlag dessutom så hade vart en otrevlig upplevelse för Q och mig tror jag att försöka mysa till det där:-) Så jag lade spår vid klubben i stället.
 Upptag i skogen med ngn vinkel, över ett snöigt dike och ut på fruset fält med vatten, is, snö och stigar om vart annat.  Korsar fältet och sedan längs en gräskant vid en dunge, vinkel in i dungen och en vinkel där inne. Sedan ut på det bedrövliga fältet igen med ngr vinklar till.
 Resultat: Riktigt fin emellanåt men katastrof emellanåt. Undrar om hon inte hade problem ibland (det var ju svårt) och valde att släppa och äta skit istället!!! Har aldrig sett detta tidigare!!?? Men. ett bra spår med massa svårigheter, tror underlaget e knixigt för dom. Efter en åthutning då jag tror hon pysslade med annat gick hon djupt ner i spåret och sänkte tempot som den IPO-hund hon är, förvånad Jenny! :-P

SÅÅÅÅ...... Idag hittade vi en bit trevlig gräsmark att träna lydnad på här hemma, tjohooo! Endast 1 pip och 1 litet skutt, annars alla fötter i backen och mjuk o fin hund. Körde alla högremomenten utom hoppet o apporteringen(glömnde i bilen). Riktigt härlig idag, fina kryp och skall, mycket fint frammåtsändande, som jag inte gjort på länge.

Behöver såna här stunder, spontanlydnad! ;-)

// härlig dag

SPÅR MÅNDAG OCH TISDAG

Lade ägsspår igår vid Flottsund (där är det äntligen nästan helt snöfritt....). 4 apporter och rätt spetsiga vinklar, upptag. Quiri gjorde ett fint upptag efter att jag kom ihåg att hålla henne kort i linan och helt enkelt bara gå med henne rakt ut, inga tendenser till bakspår, tjoho!!! Lite småflamsig i första vinkeln, lite väl het, men övriga vinklar fina. Höll henne lite stramare o bromsade efter den sämre första vinkeln och det gav väl effekt. Tog pinnarna fint och överlag nöjd med arbetet.

Malin lade spår på ängen vid Flottsund idag åt Quiri (gulliga, rara, snälla, världens bästa träningskompis MALIN!!! ) Upptag och 4 apporter och slutpinne och en massa vinklar (hur många var det egentligen Malin??). Helt otroligt fin idag!! Så skönt att få känna den här känslan och se hur grymt säker Quiri kan vara och är i spårarbetet. Helt perfekta vinklar (en med lite problem, men då stod matte mitt i vinkeln + att det var stor isfläck precis där hon försökte hitta på vuinkeln efter tappet). Hon gick som om någon hade fäst ett snöre i nosen på henne och drog henne frammåt i spårkärnan!:-)
 Gjorde också upptaget fint, gick med henne rakt ut och ett klockrent framspår:-)

// satt fint det här idag;-)

GÖTEBORGSRESAN

Hemma igen efter en otroligt givande helg i Göteborg. Har inte smält allt ännu men har idag varit ute och "testat" lite av det tänket som jag fick med mig från Monica, Malin och Lasers kennelmamma.

Vi började med Quiri på apellplanen på lördagen. Först snack med genomgång och information om Quiri och oss som ekipage, mycket givande redan där! Sedan ut på planen. Monica kallar in oss efter ett kort pass med fritt följ och har konstaterat att Quiri har 3 olika ljud för sig!???! Ja visst vet jag att vi har problem med ljud många gånger, men TRE olika ljud? Jag köper hennes resonemang till fullo!!! Så här är det: 1: STARTSKALL/STARTLJUD, 2: OROS-GNÄLL, och så nummer 3 (som jag fick kalla kårar och gråten i halsen av....) "ÄR-DET-HÄR-BRA-NU-DÅ-MATTE-KNARR/KURR!! Monica härmar de olika ljuden och visst känner jag igen dom:-) När hon gör det frågande ljudet Q brukar göra och hon berättar vad det förmodligen står för så är det inte långt till tårarna kan jag säga, min lilla, lilla Gurka.

Kontentan av det hela blir alla fall att startskallen är lätt att få bort genom att konsekvent aldrig låta Q starta mig, utan tvärt om så klart. Har använt mig av det och förstått det förr men av ngn sjuk anledning inte följt detta så som jag borde! Oros-ljuden är nog svårare, måste värma länge (tog 22 minuter, inkl belöningspaus) med lugna raksträckor e d, utan svängar och så och utan ngr direkta korrigeringar, bara tydlighet, får inte glömma det! När hon mjuknat i kropp och sinne kan man börja lägga på halter o ev ngr svängar. Ljuden försvann direkt men OTROLIGT tydligt att de kom tillbaka direkt efter sväng eller så om hon inte kände sig helt tillfreds, då tillbaka till raksträckorna. När hon är helt med på noterna kunde jag även lägga på korrigering vid kontakt-släpp och hon tog den utan skrik och pip! Jobbade med "fråge-ljudet" med att försöka förekomma med muntligt beröm och smekningar under fria följet (i farten). Jag har alltid uppfattat Q som oroad av smek men hade flera vittnen som nu sa att hon svarade med fina harmoniska svängande svansrörelser, och jag tror på vittnena!! Det var för övrigt Malin, Monica och en kompis till dom, Johanna. Om hon han fråga först så väntade jag ngr steg och bekräftade henne sedan.

Tror detta sätt kan fungera bra för oss! Måste bara komma ihåg att inte bli för gråtmild över allt detta utan våga vara så tydlig ,mot henne som jag tyckt hon känt sig så trygg med på sista tiden.

Jobbade med apporteringsingångarna oxå. Fick bra hjälp även där med hur vi kan jobba vidare, bl a ett lite nytt sätt att kampa för att på sikt få bort tugget. Monica lånade Q en stund och visade hur man kunde göra, kul att se ngn annan jobba hunden och kul att Quiri kunde fokusera så bra med helt ny förare!! Men hon fick ju kampa med Monica, då går hon med på vad som helst:-P.

Lade ett spår på stubben, helt misslyckat, Q fäste aldrig riktigt!!!!???? Men Monica hade lite bekymmer med sin tik oxå så vi skyller på att kärlen höll på att släppa och konstiga lukter ångade fram.... ;-)

Tusen tack till Monica och Johanna (och Tomas med förstås!!) och så klart till Malin som lät mig komma med på resan!

Vi jobbade med Laser också förstås! :-P Massor med intressant information där med, så perfekt att vi varit med hela dagen och lyssnat och sett varandra, nu är det bara att  köra så det ryker här hemma Malla!!

PÅ söndagen körde Laser och Malin sök så jag lade ett skogsspår med upptag till Q, och DÅ var hon sig själv tack och lov! 4 pinnar + slut och fäste fint och tog vinklarna bra!

Vi bodde på ett bed and breakfast hemma hos ett par, som tur är skötte sig hundarna fint;-)! Fick otroligt fin frukost, som på lyxhotel!

Dettta blev ju en uppsatts, vem ska orka läsa detta!!!??? Om nu någon orkat ända hit, lämna gärna en kommentar!!:-)

/ snurrig av tankar

Göteborg, here we come:-)

Nu laddar vi för en rolig helg i Göteborgstrakten, närmare bestämt hos Lasers kennel. Ska bli grymt kul och hoppas på att få med mig MASSOR av nyttigheter med mig hem! :-)

Rapport kommer efter helgen!

// laddade och förväntansfulla

UPPLET OCH LYDNAD PÅ KBK I MÅNDAGS

Körde uppletande på KBK i måndags, hade Malin till hlälp ute i rutan, tur vi har henne!! :-)

Först tre saker ute på djupet, "titta"-kommandot verkar sitta. Tog ett omskick för att hon skulle ta sista saken men jobbade så fint hela tiden, även på tillbakavägen.

Sedan 1 sak i mitten av rutan och tre längst ut, klockren. Det roligaste var att ingångarna börjar sitta fint, en av sju gick hon i o för sig förbi o kollade Malla men bra att man kan tillrättavisa ibland oxå;-) Helt nöjd med alla skicken!

Körde sedan ink m ställande (hyfsat stopp), frammåtsändande (riktigt fin), krypet (mattes lilla pingla;-), och skall (hyfsat, på vår nivå, liiite skutt i fram men godkänt), apporteringen både snabbhet in och ingångarna (riktigt bra ingångar, kanske sitter snart?? ). Väldigt fin o trevlig idag, trots grymt underlag, slask o is, blä!

//härlig kväll med Q

Lite backe, cykling och uppletande!

Körde åter igen lite backträning i torsdags men tror det är lite för stressande för Q att skickas mellan 2 stycken så, blir helt ifrån sig.... Nog bättre att köra inkallningar när jag är själv.

Hade cykelpremiär i går, fredag, till Quiris stora förtjusning!! :-P Tog inte en så jättelång vända, vill starta försiktigt men gissa om hon njöt!!??!! Tycker mig se att hon nog har lite ont i musklerna idag, lördag, trots att vi tagit det så försiktigt....

Uppletande på KBK idag med Knutbygruppen. Fick låna Cecilia som figge och hon lade ut 3 saker på djupet. En otroligt fin och samlad men glad Quiri, plötsligt har hon "kommit tillbaka"!! Hade lite svårt att hitta sista saken i all snön, fick skicka om en gång men hon jobbade sig ut fint och även in mot mig då hon ansåg sig vara säker på att inget låg där ute. Men ut fint på omskicket, jobbade ett tag och hittade till sist den fina saken:-)

//fint jobb

LYDNAD I RIDHUSET IGEN

Äntligen en helt mysig Quiri igen. Till ridhuset på fredagkvällen och jag kände redan när jag kom in och skulle förbereda oss att ikväll är hon tillbaka, min "normala" Q, med massor av trevlig, glad energi men som inte formligen exploderar bara man tittar på henne (för det är så det känts sista veckan/veckorna...). Körde fria följet, värmde henne på ganska mycket högervolt, fin redan från start, rätt "hop-packad" från början med lagom intensitet.

Körde frammåtsändandet helt enligt modellen med ställande. Gick hur fint som helst många av sträckorna, fick tillfälle att korrigera på ett ställande och efter det ÄNNU finare med koll bakåt på mig, fin känsla!

Sedan filmades krypet och måste säga det känns bra! :-P Efter halten sista sträckan tyckte jag hon började tvära lite mot mig men korrigerade upp henne med en vänstersväng, hon svarar bra på det min fina lilla "Gurka". Satt hyfsat på skallet också, använder sitt-kommandot distinkt innan så hon förstår vad det är frågan om.

// så glad över att Q "är tillbaka"

UPPLET PÅ KBK

Så, äntligen mår jag bättre och är lite mig själv igen.... Åkte på magsjuka hela helgen så bara sovit och sovit och gjort annat otrevligt...urk...Inser nu i efterhand att jag nog varit risig i ngn vecka för IDAG är jag back on track igen, TJOHO!!!!

Så! Drog till KBK efter jobbet och utnyttjade det dagsljus, som nu faktiskt håller längre på em, till ett upplet. Hade ingen medhjälpare idag så chansade på att köra utan, och det visade sig inte vara sååå tokigt, tur.

Lade ut 3 saker först utan att Q såg. 2 i varsit hörn ovh 1 i mitten liten bit in. Gjorde förberedelser med "hämta-övning" och gick sedan till rutan. Kom in fint när jag ropade på henne. Satte sig fint och tittade självman ut i rutan:-) Men kommenderade ändå TITTA och skickade sedan. Ut fint utan startskall och plockade in sakerna. Andra ingången drog hon förbi mig men haffade henne fysiskt och satte henne i ingångsläge och talade om vad som gällde..  Alla resterande ingångar var fina:-)

Nästa omgång lade jag ut 4 saker då Q låg och såg på. Hörn, hörn och så 2 på rad neråt varav det längst ner låg ganska nära stigen. Tog det övre "nära-föremålet" först men vände och fortsatte uppåt, aja baja Quiri. Matte ut i rutan hojtandes att såååå gör man inte! Q tvärvänder och plockar upp föremålet då jag precis är framme. Jag tar det ur munnen på henne, tar med henne till stigen och skickar på samma sak, denna gång gör hon rätt den lilla fulingen;-) Får passa henne med såna saker, ska göra rutor där jag alltid kan se exakt vad hon gör med föremålen ett tag framöver tror jag.....

Annars plockar hon in alla sakerna som hon ska och har 6 av 7 fina ingångar. Belönade upp ALLA föremål med Kongen idag, och tror jag ska göra detta för att ytterligare minska risken att hon kollar av annat med en hittad grej i munnen. Var MASSOR av viltspår i rutan, ska provocera lite framöver med detta så jag kan ta henne på bar gärning om hon visar samma tendens som idag tror jag;-)

Har bestämt följande:

# Inte fel att köra utan figge emellanåt, men får inte bli för ofta ännu, tror inte "titta" är så befäst ännu.
# Ska ha provocerande rutor med viltspår nu när man kan se detta i snön och kan haffa henne;-)
# Ska fortsätta ha korridorer och ej hel-rutor, ser ingen anledning att köra fullruta innan tävling tror jag??!!

// Piggare matte, nu kör vi Q!

.....lost that "loving feeling.....?

Jaaa..... för tillfället är det ngt fel med känslan i lydnaden. Har förmodligen haft det för bra ett tagt och nu börjar det stöka lite. Har haft grymt jobbiga trängningar på en grymt het Quiri denna veckan både tisdag och tordag i ridhuset. Funderar massor och fortsätter med det ngn natt till...;-)

Körde alla fall 2 skick uppför backe i Sunnerstagropen idag. 1 av dom uppför brant backe och 1 uppför den lite snällare pulkabacken.

Körde sedan ett kort pass lydnad med ff och apporteringar, fint grepp på apporten när jag slog lite på den idag!!! :-) Körde krypet o det var fint som det brukar men ska kolla lite på hur jag rör mig på videoklipp från igår, tror jag ska våga röra mig mer flytande frammåt o slippa det lite "ryckiga" krypet.  Mycket vill ha mer...:-) Tror jag behöver nya "input", faniskitbajskorvhelvetesjävlaskit vad jag skulle behöva det, och samma ord igen för att det inte är så enkelt med den saken som det skulle kunnat vara... *morr*

// MÅSTE hitta känslan igen....

BACKTRÄNING-RAPPORTSTRÄCKA

Superkul back-träning igår!

Åkte ut till skogarna runt där Malin bor och skulle skicka budföring i backe i skogen. Var nu ingen JÄTTE-GRYM uppförsbacke men blev otroligt bra! Skickade ganska långa sträckor både fram och tillbaka (vågade det när det inte var sååå brant). Blev lite grand av en lättare, kort, Rapportsträcka och gissa om Quiri ÄLSKADE det!!??! Gick som en gudinna:-) Lasern gick som en galning han med, så jag och Malin konstaterade att våra jyckar nog skulle vara bra i ALLA bruksgrenarna :-)

Om man tänker efter vad Q gillar så är det ju att springa fort och använda näsan, så detta var ju super-skoj. Det är ju lite så hon vill göra i spåret.......*hmpfff, hi hi hi*

//latjo ju!

RIDHUSTRÄNING JAG HELST VARIT UTAN....

Tränade i ridhuset i tisdags igen. Jag mådde risigt och hade proppat mig full med både det ena pillret och andra. Allt kändes helpissigt, äcklig possition, jag tog mig knappt frammåt, pip och skrik och mycket irriterad matte som gjorde i princip ALLT fel... Men ett fint kryp gjorde vi och dessutom fick jag chansen att korrigera Q i ställandena under frammårsändandet. Tog korrigeringen mycket fint och gick strålande efter det så lite glad får man väl vara! Lägger INGET av detta dåliga pass på Quiri, jag var helt slut i huvet!!! *morr*.

Tilläggas kan att Q är tillbaka i sitt extremt heta tillstånd nu och dessutom hade jag inte tränat lydnad på typ 3 dagar, då blir det ju så här...

// nya tag idag, torsdag!

BACK-TRÄNING

Ja nu var det ett tag sen jag skrev, självklart har vi tränat i veckan som varit men haft lite ont om tid att skriva, hur kan man ha så gott om ont med tid???!!

Idag så påbörjade jag och Malin projekt "backträning". Vi inser att hundarna har taskigt flås och också behöver muskla sig. Vi skickade dem på budföring i Sunnerstabacken. Endast tre skick idag på lite planare backe och INGA skick nedåt då jag tror detta sliter mer än det är nyttigt. Ska försöka få in detta 2-3 gånger i veckan, tur att det inte är tidskrävande alla fall! Värmde hundarna noga innan och "gick ur" dom ordentligt efteråt. Tar det extremt försiktigt i början, vill inte att gammel-tanten ska få ont :-)



//blir nog bra det här:-)

RSS 2.0