AJ...........

.........som f'¨'¨'n!

Mischa kastade tungapporten på mitt smalben idag, inte skönt..... Måste nog berätta för henne att man inte kan hantera den som man gör med den vanliga apporten...:-)

//bye

EN LITEN BILD PÅ EN HÄRLIG TJEJ!



OCH EN BILD PÅ EN TILL HÄRLIG TJEJ! VAD JAG HAR TUR SOM HAR 2 SÅ HÄRLIGA BRUTTOR:-)



För övrigt tränas det platsliggning för fulla muggar.
Tränade för Sandra Jansson i måndags och fick en del tips angående detta och lite andra saker, bara att jobba på!

Spårar gör vi också en hel del, både Mischa och Quiri. Det är liksom det enda Q får göra ngr dagar till då jag är orolig att det var en sträckning hon fick i bakbenet när hon gjorde sitt IDIOT-hopp.... Men får vara glad att det gick så bra som det gjorde. Snart är hon också igång igen!

Ikväll har jag varit på Barn-olycksfall-kurs, skrämmande och så otroligt nyttigt och nödvändigt.

Men i morgon blir det lydnad och kanske spår. Något jag vet säkert är att vi ska träna platsliggning alla fall, hur kul e det!!?? :-)

// suss gott alla

MISCHAS MH

Då är Mischa MH:ad också, JÄTTENÖJD med resultatet måste jag säga!



1 A KONTAKT:  4 (tar kontakt själv eller besvarar kontaktförsök)
1 B KONTAKT: 5  (följer med villigt, är överdrivet engagerad i testledaren, ex hoppar, gnäller, skäller)
1 C KONTAKT: 4  (accepterar. Svarar med kontaktbeteende)

2 A LEK 1, LEKLUST: 5        (startar mycket snabbt, leker mycket aktivt)
2 B LEK 1, GRIPANDE: 5      (griper direkt, hugger föremålet i farten)
2 C LEK 1, GRIPANDE OCH DRAGKAMP: 5 (griper direkt med hela munnen, drar emot, rycker, alt ruskar-även under den passiva delen-tills testledaren släpper)

3 A FÖRFÖLJANDE: 2 OCH 4  (startar men avbryter innan föremålet)
här stoppar Mischa för att försöka montera bort taljorna i marken som hon upptäckte på vägen mot trasan, rätt typiskt henne som hon är nu...:-) (startar med hög fart, målinriktad-bromsar in vid bytet) man gör detta moment 2 gånger
3 B GRIPANDE: 1 OCH 5 (nonchalerar föremålet, alt springer inte fram) taljorna.... (griper direkt. Behåller föremålet i minst 3 sek) Hon ville ge trasan till matte så klart;-)

4 AKTIVITET: 2 (är uppmärksam och lugn-står, sitter eller ligger) lite förvånad!!!

5 A AVSTÅNDSLEK, INTRESSE: 4  (Intresserad. Vill iväg. Enstaka startförsök)
5 B ------=--------  HOT/AGG: 1  (visar inga hotbeteenden)
5 C-------=-------, NYFIKENHET: 5 (går fram direkt till fig utan hjälp)
5 D ------=-------, LEKLUST: 5        (griper direkt, drar emot, släpper inte)
5 E-------=------,  SAMARBETE: 3   (är aktiv med fig när denne är aktiv)

6 A ÖVERRASKNING, RÄDSLA: 1 (stannar inte eller kort stopp)
6 B -------=--------, HOT/AGG: 1 (inga hotbeteenden)
6 C--------=-------, NYFIKENHET: 5 (går fram till overallen utan hjälp)
6D--------=-------, KVARSTÅENDE RÄDSLA (ingen tempoförändring eller undanmanöver)
6 E--------=------, KVARSTÅENDE INTRESSE ( visar inget intresse)

7A LJUDKÄNSL, RÄDSLA: 2 (hukar sig och stannar)
7 B------=----, NYFIKENHET: 5 (går fram till skramlet utan hjälp)
7 C------=----, KV.ST RÄDSLA: 1 (ingen tempoförändring eller undanmanöver)
7D------=----, KV. INTRESSE: 1 (visar inget intresse)

8A SPÖKEN, HOT/AGG: 3 (visar flera hotbeteenden under längre tid)
8B----=---, KONTROLL: 4 (kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena. Kortare avbrott)
8 C---=---, RÄDSLA: 4 (uppehåller sig i huvudsak bakom föraren. Växlar mellan flyktstart och kontroll)
inte så tuff när det kommer spöken den lilla tösen;-)
8D----=---, NYFIKENHET: 4 (går fram till fig när föraren gått halva avståndet)
8E----=---, KONTAKT MED FIG I SPÖKDRÄKT: 4 (tar själv kontakt med fig)

9A LEK 2, LEKLUST: 5 (startar mycket snabbt, leker mycket aktivt)
9B---=---, GRIPANDE: 5 (griper direkt, hugger föremålet i farten)

10 SKOTT: 1 (visar ingen berördhet. Snabb kontroll och sedan helt oberörd)







Jo då..............

....................vi tränar på.

Blir oftast ngt varje dag så klart, mycket som ska hinnas med, så även jobb....:-/ Kul det med men vill ha mer TID!

I dag var vi i "ko-skogen" med Malin och Laser och lade spår. Hade bestämt mig för lång liggtid på Mischa då jag tyckte hon blev rätt hög i nosen tidigare i veckan då vi spårade i skog.

Lade ett spår med 3 apporter, böj, vinklar (flera stycken), bl a en precis en halv meter innan hon skulle korsa ett lerigt cross-spår. Ganska långt också för att vara Mischa-spår. Liggtid 2 timmar och en hel del korv i spåret också.

Mycket nöjd med arbetet idag!!! Bra det, för var lite fundersam efter förra spåret då hon var hög.

Fokuserad med ett mycket trevligt tempo, trevlig svans, fin-fina vinklar. Gick av i någon vinkel men jobbar så grymt fint då så det är nästan bara bra att hon får dessa erfarenheter. Trodde hon skulle jobba sämre (dåligt) mot slutet efter som det var relativt långt men höll hela spåret igenom, kul. Hon inger mig hopp den lilla Mischen:-)

Körde uppletande också med föremål bara längst ut då jag bedömt att det är läge för det igen. Första skicket ut fint men mest spring tror jag, sveper över rutan och poff in till mig. Skickar igen och hon tar ena saken, bra. Sedan blev det svårare, började med beteendet att gå ut men komma in rätt fort igen och man undrar om hon vet vad som fölrväntas?? Var noga med att inte alls ge henne ngn feedback då och då går hon ut igen efter en kort stund. Gick ut flera gånger bra men fick känslan av att hon inte riktigt visste vad hon skulle göra. Så satte henne efter många skick och gick ut och petade på saken, hon såg den inte, vill inte ha för mycket retning. Då gick det bra, ska klura lite på hur långt vi ska backa med retning och sånt till nästa gång.

Quiri fickl ett spår också, men med bara en apport och slut då hon skadade sitt vänstra bakben i måndags då hon störtade i halt golv från typ 1,5-2 meters höjd, IDIOTHOPP från sängen, över hög sänggavel och skruvade sig ut genom sovrumsdörren!!!! Helt galen, så nu försöker jag att inte ha henne att göra okontrollerade rörelser, lätt eller????:-/

Vi hade kosällskap på NÄRA håll då Laser gick sitt spår men han fixade det galant. Men det blev faktiskt lite läskigt då ngr kor med kalvar följde efter oss väldigt närgånget, de hade kalvar också.... Men Laser lade in turbon och vi tog oss där ifrån:-)

På lördag ska Mischa MH:as, ska bli så kul och intressant! Även Ina-Pina ska göra MH, ska bli kul att se hur töserna beter sig:-)

//på återhörandes

TRÄNINGSDAG

Idag så for vi tidigt till klubben. Lade ett spår till Mischa med 3 apporter och 4 vinklar.

Sedan vallades en uppletanderuta på fältet. Quiri fick 4 föremål varav hon plockade 3 riktigt fint. Hade svårt med 4:e saken, en grön plast/gummisak, låg djupt ner i gräset längst ut. Men hon jobbade fint, skickade henne säker 5 gånger, skam den som ger sig:-)

Mischa var väl inte klockren, gick gärna på gamla legor och hade svårt med ett näraföremål som låg precis kant i kant med stigen som låg tvärs över rutan. Ska avvakta lite tills löpet är över helt, men tror jag måste köra mera "längst-ut" föremål och kanske till och med lägga in lite retningar en gång.

Micha gjorde spåret fint men tenderade till att vilja springa in med apporterna idag igen, varför blir det så här ibland? Spårade bra, nöjd.

Mischa lydnad: Linförigheten bättre idag!! Mindre trängningar. Platsliggningen tränade jag mest att lägga och gå iväg, MÅNGA gånger..... Har ett grymt fint kryp kan jag säga, bara att det kommer i fel moment:-S

Tränade lägganden, frammifrån och från sidan stillastående. Måste börja om lite där då hon lägger sig skitkonstigt då hon är vid sidan, bara att göra det rätt nu.

Saktagående/framförgåendet tränar vi vidare på, går en ganska lång sträcka nu. Men inte 100 på att hon är 100 på detta moment ännu.

Tränade sedan ingångar, gjorde ngr fina men har tendenser att skutta runt i ingången, inte bra, ska traggla detta ngn vecka nu.

Avslutade med att Annika fick leka med Mischa på planen en stund och även mysa lite med bitstocken, bra att göra med denna lilla tös.

Quiri fick fritt följ och frammåtsändandet. Superkul, frammåtsändandet gjorde hon kalas, likaså ink med ställ och lägg, synd man inte tävlar....:-) Kröp henne också. Kryper bra men tvärar lite framför mig men har börjat pinna på så hon får gott och väl hålla sig undan för mattes fötter! Körde också skallet, studsade rejält på första men gjorde det tävlingsmässigt efter en åthutning ;-)

Hade sedan möte angående Knutbygruppens fortsatta träningar, angående att filma moment och så vidare. Kanske läge att göra detta med Mischas fria följ, kan säker ge lite nu, så ska nog göra det!

// mer träning i morn

RÖNTGENRESULTAT!

Så idag äntligen så kom det, röntgenresultatet.

Hd A och Ad 0, så sjukt skönt, nu bara att köra:-) Firade detta med en långpromenad och en cykeltur!

// häääääärligt!

JA VAD SKA MAN SÄGA.......

JO! Först och främst GRATTIS till Malin och Laser och Sara och Qubus som idag blev uppflyttade till högre klass sök!!! GRATTIS!! Sara med en förstaplats och Malin knep andraplatsen, grymt kul!

Själv har jag tränat och det är där jag undrar vad jag ska säga....

Började med ett spår till Mischa på fältet vid klubben som jag faktiskt är mycket nöjd med. Första vinkeln klockren, bar sug i linan också. Riktigt nöjd på sätt o vis med vinkel nr 2 också, gick över den men blev lagon intensiv på att hitta sitt spår igen och det var ju det jag ville se! :-) Fin på apporterna. Nöjd matte.

Sedan lydnad. Plats med Mischa och Ninja. Ligger bra men kom med upp när jag lämnade henne på 2 av läggningarna, ligger sedan fint.

Övrig lydnad bra, speciellt apporteringarna! Tränade även ingångar till fot frammifrån, funkar bra, måste bara finslipa att hon faktiskt alltid sätter sig ordentligt rakt.

Blir lite flack ibland på hoppet men hade jättefina sättanden idag.

Quiri fick en 2:an-kommendering av Sandra. Lite loj hund idag? (tyckte så även igår då vi var på besök hos en kompis?)

Genomförde alla moment hyfsat, bra på rutan och hade belöning hos TL på fjärren, lyckat! :-)

Sedan uppletande vid Statoil. Quiri jobbade fin-fint.

Men vad ska jag säga....... Raderar bort att jag tränat BUDFÖRING och UPPLETANDE med MIscha idag. JAG HAR INTE TRÄNAT DET:-) Så jäkla misslyckat så jag ska glömma det, helt kocko hund, är i höglöp så skyller på det, alla fall i uppletet. I budföringen kom Mischas normala svårigheter fram EXTREMT mycket idag, förmodligen p g a löpet.

Mer träning i morgon!

// bye

TJUPP! :-)

Började morgonen med en cykeltur med Mischa innan jobbet, efter en härlig promenad med bägge i solen:-)

Selade på Björkisselarna efter jobbet och gick i 40 minuter. Mischa DRAR kan jag säga, verkar vara hennes grej..... Quiri drar faktiskt inte så mycket tyvär men bitvis så, så det är ju bra:-) Rätt jobbigt för knän och ben kan jag säga, men vad gör man inte för....

Efter detta pälsvård på Mischa, hon ser verkligen bedrövlig ut för tillfället, fäller ännu och löper ju också som nog gör sitt till. Quiri däremot är så sjukt fin i pälsen, glänser och är så välmående av Magnussons fodret!

//mer jobb i helgen, nu ska här tvättas och fixas lite

SPÅR-LYDNAD/UPPLETANDE-SPÅR

Igår spårade och tränades det lydnad med Sara. Lade spår på slagen vall till Mischa med 2 vinklar och en liten böj. Köttbullar rätt så tätt. Tyvär så tabbade jag mig och inte hade kanonkoll på var spåret (speciellt böjen med efterföljande vinkel) gick någonstans. Så antingen så löste Mischa spåret bra eller så gjorde hon det inte, tycker hon är svår att läsa i spåret. Men tog 2 apporter av 3, gick alltså över 1. Hade bollen som slutapport, har en känsla av att inte spåret är dödligt viktigt, vilket jag tycker det är (!!!!!) så ville höja henne lite. Blir lite hög i nosen ibland men undrar om det blir för lätt, måste kanske ha längre liggtid.

Quiri fick ett kringelikrokigt spår som Sara gjorde i kohagen vid sommarstugan. Spårade fint och tog alla apporter, även den pyttelilla fyrkanten på slutet! :-)

Sedan lydnad på KBK. Tyckte Mischa skötte sig helt ok men märkte av trötthet, förmodligen lite bakad av det lugnande medlet från röntgen dagen innan och kanske löpet frestar på också. Så tog det lite lugnt igår på lydnaden.

Quiri fick sig ett pass, tyckte hon också känns som hon brukar. Ska jag vara ärlig kommer jag inte riktigt ihåg vad vi gjorde mer än att hon fick gå stegen :-)

Idag är jag smått rackig men åkte upp i skogen och lade spår åt bägge hundarna. När det lade till sig så fick jag till en riktigt bra uppletandeövning men bägge hundarna, om jag får säga det själv...:-)

Vallade en ruta på ca 20 meters bredd och fullt djup så klart. Lade 3 föremål på rad utåt längs högra kanten.

Micha ut jättefint med tryck och nitade på det närmsta föremålet, bra. Skickar igen, då viker hon in i rutan då hon passerat gamla legan ungefär. Kallar tillbaka, omskick. Går ut rakt och tar nästa, bra. Skickar igen, ut på djupet men viker av in i rutan, avvaktar en kort stund och hon viker tillbaka och plockar föremålet, hon är rätt bra på det här! :-)

Quiri plockade första men dummade sig lite på nästa skick, skickar om 2 gånger men sen så är hon också kanonfin. Är superhet för tillfället och håller nog inte ihop riktigt, helt sjövild och då kan det bli lite tillt...

Mischa fick ca 100 meter skogsspår, apport+boll+apport. Ingen vinkel, lite böljande bara.

Och HÄR jobbar hon fint vill jag lova!! Inte orolig efter idag för skogsspåren! Men har ju en viss oro för fältspåren, men måste väl bara traggla appellen då så är vi i land sen. Spårar hon så här i skog så är jag nöjd. Ska bli spännande att se hur det fortlöper.

Quiri spårade ca 300 meter, jättefint och fin på apporter, egentligen synd att vi hann pensionera oss... Mischa markerade förresten apporterna fint, till och med bollen med liggmarkering:-) Satte sig vid slutet men lade sig när jag mumlade lite åt henne.

Nu lite pyssel och sen soffan, riktigt rackig faktiskt, dagisförkylningarna börjar härja!!

// mysig em i skogen med töserna

I MORGON RÖNTGEN.....

Nu är det dax att se sanningen i vitögat, röntgen i morgon!

Vi får ju inte resultatet på en gång men har en förhoppning om att veterinären kanske kan fälla ngt uttalande om vart hän det lutar....

Håll nu tummarna för Mischa och så klart för Boogie som också åker dit tillsammans med oss för röntgen!

Blev lydnad efter spåren idag. Plats med Mischa, vi tränar på:-)
Fritt följ, fin i kontakt och känsla, tränger lite grann emellanåt då... Men känns som vi håller på att hitta en "bubbla" snart.

Lägganden; känns bra, blir nog fint till slut. Idag lade hon sig fint även på väg emot mig på avstånd, trodde jag INTE för ett tag sedan!

En 1:an apportering som hon gjorde för en 10:A!

Ngr få ingångar med apporten, ruggit fina idag, inget tugg att tala om, kanske vi börjar coola ner oss båda två??:-)

Ingångar. Har nästan glömt det, men tränade det idag.

Saktagående. Inte helt hundra på kommandot ännu, men vi tränar på.

Avslutade med ännu en plats.

Quiri fick fritt följ. Var lite mer "med" redan när vi gick ner till planen.

Rutan: Tränade på gårdagens ruta med sågspån runt. Känns som hon börjar tycka detta är riktigt kul!

Fjärr: Gör det ok men såp klart sjukt mycket bättre med sak bakom. Om vi ska starta 2:an så ska jag be kompisar stå bakom med bollbelöning mycket innan;-)

Så nöjd med dagen, mycket hund och så lite jobb, helt lagom!

// håll tummarna för i morgon nu!!!!

SPÅR IDAG, LYDNAD IGÅR

Gick upp i hyfsad tid idag och åkte upp i min skog och lade ett långt, fint spår till Quiri. Lade sedan ett spår till Mischa på fältet brevid Ledingenäsvägen, där har dom nu slagit gräset.

Liggtid ca 50 min på Mischas. Hade raksträcka, apport, rakt, lång böj, apport, vinkel, vinkel och slutapport. Fick lite svårt i böjen men inget värre fel. Tog första vinkeln bra men ngnstans på slutet av rakan efter började hon bli så där knas... Högt huvud och, ja jag vet inte.... Morrade i åt henne och då skärpte hon sig. Hade fina markeringar idag!

Jag kan inte annat säga än att jag nog varit för bortskämd med Quiris intensitet i spåret. Och då pratar jag inte om farten, utan om intresset. Hade önskat att Mischa hade haft en annan intensitet, tycker inte att det här är det optimala... Men jag får nog sluta älta detta, nu är det så här och hon spårar väl och kommer förmodligen bli ännu duktigare med tid och övning:-) Men liiite lessen är jag nog, vill ha den där känslan att "det här spåret är MITT och ingen annans"...:-)

Quiri då! Jodå, hon blev överlycklig och gjorde ett kanonjobb (lite annan känsla här...:-)!! Markerade apporterna på löpande band och blev nog rätt nöjd på slutet, har inte spårat så långa skogsspår på ett tag.

Nu ner på klubben och träna lite plats med Mischa och lite lydnad.

Igår var vi förresten o kollade på Divas MH: jättefint!

Tränade lydnad därefter, plats, apport, ff, läggande och saktagåendet, nöjd med Mischen då.

// fin dag

TREVLIGT TRÄNINGSPASS

Idag var det träning med Knutbygruppen på klubben. Lydnad stod på programmet men jag var där tidigt och lade spår också på fälten.

Mischa fick lite böjar och någon vinkel, typ apell-längd. Visade sig att B-M hade lagt och gått spår på precis samma fältbit så kunde ju gå åt skogen detta. Men Mischa skötte sig jättefint. Liiiite utanför kärnan i första böjen, kanske en halv till en meter men redde sig snabbt. Fina markeringar, kanske snart förstår att man kan lägga sig fast matte är långt bakom. En riktigt glad hund i spåret!

Q fick frispåra sitt lilla korta spår, tyckte så klart det var ballt men liiite konstigt:-)

Eftersom Mischa löper så körde jag ett pass längst bort på planen själv. Började med en platsliggning. Gick upp efter ca 3 minuter, lade lugnt tillbaka och sedan låg hon 12 minuter till, bra. Kan träna så här massor nu några veckor, kommer bli bra tror jag. Det viktiga är att kag ställer upp så där tråkigt och helst ingen störning runt om, det är ju liksom då "problemet" uppstår.

Hade sedan en plan att träna lägganden, fria följet, saktagåendet och apporten lite kort.

Läggandena tragglar vi på med, fria följet riktigt bra efter en stunds värmning, känns som saktagåendet går frammåt och testade olika full-apporteringar, duktig!

Över lag så var stämningen på detta pass mycket bra, nyttigt för mig och Mischa att fokusera själva. Var också noga, noga med intensitetsnivån idag. T ex så belönade jag läggandena med kamprullen, men hon fick den lugnt i munnen liggandes, funkar bra!

Quiri fick fritt följ, apport och ink m ställande, mycket nöjd med henne också!

// mysig förmiddag

MH av Mischa?? Nähä!!!! Löp!

På söndag skulle Mischa MH:as, såg fram emot detta jättemycket.

Men.... Lilla tösabiten börjar löpa, EFTER ¤ MÅNADER sen förra löpet!

Så.... Inget MH i helgen, har anmält till Häverö den 25 september, hoppas vi kommer med.

På tisdag är det dax  för röntgen, bara att hålla i hatten!

// Kastrering?

UPPLET OCH SPÅR

Vi tränar i princip varje dag men orkar inte blogga om allt :-)

Idag blev det alla fall uppletande och spårträning på klubben med Lena och Apache. Vi lade apellspår på fälten, rätt högt gräs. Liggtid ca 1,5 timme, lite ösregn under den tiden, 2 apporter och slutpinne. Lade lite korv emellanåt men glest för att vara oss:-)

Upplet på fälten med högt yvigt gräs. Tre korridorer. Föremål längst ut (blev nog på 60-70 meter) i första, längst ut och ganska nära på andra och längst ut på tredje. När Mischa skulle köras kom hällregnet men det berörde inte henne vad jag märkte :-)

Ut fint och plockade i första korridoren, tror jag fick skicka två gånger?? I andra ut och tog saken på djupet, sedan skickade jag ett antal gånger på nära. Jobbade fint hela tiden men ville ut på djupet;-) Gick ut och kollade var det låg en gång med M sittande på stigen, sedan tog hon det, nyttig övning men fint arbetande hund. Hade föremål på djupet på sista för att ha det med sig i minnet, "ut, ut, ut!!"

Riktigt nöjd då hon gick ut på detta ocvh fick det på ett skick, mycket nöjd med hur övningarna avlöpte.

Spåret överraskade hon mig i. Gick otroligt fint i spårkärnan, lite hög men yvigt gräs. Har lite problem med liggmarkeringarna när jag går långt bak i lionan, kommer in med apporterna då. Men jag kutar fram dit den låg och lägger henne och sedan belöning så det löser sig nog.

Skulle kört lydnad men orken tröt och det mörknade, körde Q på upplet och hon glänste så klart;-)

// nu lite vila

RSS 2.0