IPO-SKYDD, INTRO!

Idag har Mischa fått göra något riktigt kul! Hade hyrt in Mattias Eriksson från Enköpings OG för lite introkurs i IPO-skyddet. Började med lite genomgång vad IPO är för något och sedan kollade vi av hundarnas kapacitet.

Hade starkt på känn att detta är ngt för Mischa, jag menar det är ju såna linjer bakom....:-) Körde hundarna på "kudden" och Mischa gick igång fint med skall då Mattias triggade lite. Fina bett och han kunde också belasta henne med att klappa över ögon och huvud, ställde sig till och med över henne men det sket väl hon i, "min kudde" sa Mischa! :-) Vore sjukt kul att gå vidare med detta, ska kolla runt lite och fnula på det här.... Återkommer kanske;-)

Andra hundar som var med var Malla, Liston, Devlin och Ninja. Kul att se dom i detta arbete också, tror Devlin var den som gick igång mest av de andra. Lilla Ninja (Border collie) tyckte det var grymt kul och så även Malla. Kan använda detta för att stärka upp hundar som inte har så starkt självförtroende tyckte Mattias, är en bra grej tror jag med!

Igår var vi och spårade och körde uppletande med skiftande resultat. Quiri är sjukt "down" så Västeråstävlingen brinner nog inne tyvär... Kan inte träna ngt annat är just spår för tillfället tror jag och ska också banta henne och cykla lite för att få upp flåset. Mischa är nog i höglöp och är lite "klistrig" på mig så tränger lite i fria följet och är allmänt mammig så fort inte Q är med.

Så! Det var lite status för familjen Köhler:-) Vi har det faktiskt rätt bra även fast hormonerna sätter stopp för vår tävlingskarriär för tillfället:-)

// tävlingssugen matte då.....

ELITKLASS-DEBUT!

Idag debuterade både jag och Quiri med start i Elitklass spår på Uppsala Bk.
Vi började ute i skogen, spåren låg ute i Järlåsa så rätt långt. Marie och Yatzy skulle också starta vilket kändes bra så vi hade lite sällskap, Malin och Laser debuterade i Högre spår så hon kunde ju inte åka med vilket gjorde mig lite nervös :-)

Påsläppet/spårupptag:

Quiris spårupptag har känts lite godtyckliga trots en del upptagsövningar i höstas, är så het så hon brukar aldrig analysera (vad jag kan se alla fall?) utan bara "klippa" spåret och blir ju framspår ofta men också bakspår ibland.

Idag gallopperade hon ut som en klocka, checkade höger 4-5 meter, vände och gick iväg, FRAMSPÅR och betyg 10-10 av domarna! :-P

Spårning:

Så klart spårade hon grymt bra, jag kutade på så gott jag kunde där bakom.... Massor av vatten och kärrigt men inga problem för Q. Däremot för mig, fick stoppa henne vid ett tillfälle då min stövel fastnade i ett kärr och jag klev ur rakt i blötan:-)

Apporter:

Grym på apporterna för tillfället! Minst 2 av dom letade hon upp noga, noga. En låg i riset på en fallen gran och en nere mellan några mossiga stenar, riktigt bra! :-) Tyvär missade hon den 7:e apporten, kändes trött och orkade nog inte riktigt. Anade att den låg på en bergsknalle vi var uppe på med massa lava och lite knölig att röra sig på. Fick detta bekräftat senare av spårläggaren. Tyvär hann jag inte kollla så noga där och var själv grymt trött vid det laget, inte riktigt frisk i lungan ännu. Tyvär gjorde jag ett stooort fel, lekte med apporterna hon kom in med och hon spräckte en, orutinerad matta..... Men nu vet jag att man kan ta med en egen nästa gång..... Tog slutet och vi var i mål!

Såg trött ut efter detta. Vilade i bilen ngn timme och ute i solen med mig innan dags för uppletande. Kändes otroligt mild och kissade flera gånger??

Jag var först ut på uppletet vilket kan vara en nackdel.... Flack ruta där vinden slog en del, bytte riuktning hela tiden. Quiri går ut i gallopp på första skicket men har inget tryck i steget. Letar i bakkant en stund och kommer sedan in till mig??!! Skickar igen, lite segare ändå ut, hittar en sak och kommer in o lämnar av fint, för att vara henne... Halvseg ut igen och stannar upp en gång och tittar på mig, kommer in nära och skickar ut. Kommer in med en sak till o lämnar av fint men sen blev det inget mer. Häll på och hoppade 2 gånger efter plast bandet i vänster hörn på stigen, omotiverad och trött.

Jag och Marie går en kort promenad på ngr hundra meter och Q kissar 4-5 gånger, undra vad detta är?? Bestämmer mig för att bryta tävlingen och skippar lydnaden, känns som ett bra beslut.

Antingen är hon påverkad av att Mischa löper, har urinvägsinflammation, sär skendräktig eller, får INTE vara det, har börjam till livmodersinflammation. Hon ville gå och kissa över Yatzys kiss så tror det är hormonerna som spökar!

// nöjd med spår och upptag!

SJUK MATTE=MINDRE TRÄNING.............

JJa här har det inte uppdaterats mycket. Men det beror på att jag varit sjuk, ordentligt sjuk, länge.... Började med hög feber plötsligt, febern höll i sig 10 dagar, visat sig nu att jag har lunginflammation. Fått medicin och lite på benen men fortfarande lätt andfådd och trött. När jag låg och var som sämst fick jag mejl om att jag och Quiri kommit med på Elitspåret i Uppsala den 24, snacka om PANIK! Svårt att träna med 39 graders feber och dessutom inte spårat på typ 4 månader och knappt ngn lydnad de sista veckorna p g a löp.

Men vi hade hunnit gå 2 spår innan jag däckade och har nu spårat lite efter att jag börjat kunna gå upprätt. Behöver få några meter spår i näsan innan start:-)

Status nu: (Quiri)

Vi startar! Var lite tveksam ngr dagar då jag var sjuk men det blir av!
Fick ett spår av Malin igår där Q visade vad hon går för, jätteduktig. Fint ut på upptag och framspår, markerar apporterna grymt fint (gick över en pytteliten, hade den i näsan men släppte...:-( ) tog även ngn pytteliten som låg efter bergsparti i nedgången, vände och plockade den efter att ha travat över i nerförsbacken! :-) Bra tempo, så klart, och inget speciellt att klaga på. Uppletandet kör vi korridorer och pop-up på, tyvär dålig på att hålla fast igår men var bättre gången innan, ja ja.....

Kollade av lydnaden i onsdags. Överraskad hur mysig hon var! Det jag kan träna lite nästa vecka är att krypa längre utan belöning, blir lite triggad när hon får vänta på den. Kan försöka få bättre ingångar på apporteringarna, men jag undrar om det går...  Hoppade fullhöjd utan problem! Nu bara att hoppas vi har marginalerna på vår sida den 24:e, håll tummar och klor!!!

Status nu: (Mischa)

Lite dålig koncentration i spårningen tycker jag, men å andra sidan så har hon inte gått många meter spår i sitt liv, får inte ha bråttom....:-) Uppletandet går KANON nu, vi går ut med sak tillsammans i båge och går tillbaka och skickar på okänd linje, SMACK ut och SMACK in till matte!! Tjoho!

Går superfint i fria följet, har börjat med läggande och ställande under gång, läggandet börjar ev sätta sig lite snart, ställandet kommer. Har gjort 1:ans apportering, trist, men så länge hon har ögonkontakt ska det nog gå. Får se om vi startar den 9 maj... Är så sjukt kul att träna med henne, kommer bli så jäkla bra har jag en kännsla av!!!

// kommer mer snart, lovar :-)

ÅRETS FÖRSTA (SKOGS) SPÅR!

Äntligen!!!!!

Lade ett spår till Quiri i skogen vid verkstan här brevid mig. Mischa fick också ett lite kortare med godis i men med mellanrum vissa metrar. Quiri hade vanliga apporter och Mischa en snusdosa på slutet.

Quiri tog upptaget godkänt. Spårade på fint tycker jag i rätt hyfsat tempo, behövde inte bli släpad....
Var överlycklig över apporterna! Vi lekte lite med dom och så lite godis.  Tycker hon spårade som hon brukar, skööööönt!

Mischa gjorde sitt spår bra också men försökte snurra av vid ett tillfälle, undra om det var där det inte låg godis? Hur som helst tar hon inte på lång väg alla godisar alla fall. Lade sig lugnt (efter kommando) vid dosan och smaskade i sig:-) Ville promt fortsätta spåret där jag hade knatat vidare. Är ganska så säker på att hon ärvt spårmanin efter farmor, måste bara bestämma mih HELT hur jag ska göra med spåret nu, ska jag vara blint noga med att hon går i kärnan och lägga godis eller ska jag låta henne "lära sig själv" lite mer? Vill göra det första men det är ju så joooobbigt med dessa gottespår och hon tar dom ju inte alla fall!? Kanske måste ha godare godis? Ska ta mig en rejäl funderare på detta och bestämma mig.

// Spår e kul:-)

RSS 2.0