Avslutning av "hund-året"

Som sammanfattning av detta år tillsammans med min otroligt fina Quiri är att det har gett mig OTROLIGT mycket. Kan inte önska mig en bättre läromästare. Att ha en hund som Q, som ställer oerhörda krav på mig som förare, är toppen. Hon är stark, modig, klok och känslig. Allt detta gör det möjligt för mig att utvecklas fort som förare. Mina misstag i träningen visar sig rätt fort men hon tar inte illa vid sig när jag ändrar och fixar om i träningen av momenten. Brara hon får samarbeta med mig och hon får jobba är hon bara överlycklig. Sänder massor med tack till Carro som såg till att jag fick äran att ha hand om denna otroligt härliga fina hund.

Resultatmässigt har vi blivit uppflyttade till högre klass spår och fått 1:a pris i lydnadsklass 2. Det förstapriset är jag väldigt nöjd med, att få dom poängen med denna heta hund är lite av en prestation från mig och Q tycker jag! :-)

Målen för nästa år är att vi får chansen att tävla högre klass spår och naturligtvis en uppflyttning till Elit spår, vi får se hur det blir med det....:-)

Annars vill jag fortsätta utveckla mig själv och Quiri i spåret, vi är på riktigt god väg att få 100% säker spårning! Ska fortsätta på det lite "nya" lydnadsarbetet, tycker det känns som vi är på rätt väg som passar oss.

Annars hoppas jag att Quiri får vara fullt frisk och att vi får massor av tid att umgås och träna tillsammans. Vi slipper gärna en sån tråkig hälta som hon hade i sommras.... Som det är nu mår hon så där superbra och man får ju vara glad för all tid som går, hon blir 7 år nu i Januari så hon är ju ingen spätta längre. Hoppas hon inte dras med ngr tråkiga förslitningar från skyddet....

Vill också tala om hur otroligt nöjd jag är med vår träningsgrupp! Finns nog inte så många träningsgrupper som är så strukturerade och "hungriga" som vår grupp är och som har ett så grymt strukturerat upplägg som vi har, TACK till alla i Knutbygruppen!

Gott nytt hundår! Ser fram emot ännu ett störtkul år med massa träning!

// laddad för nytt år

LYDNAD + UPPLETANDE

Körde uppletande på enkel mark brevid fotbollsplanerna idag. Quiri var omväxlande med mig ut i rutan och lade ut sakerna och låg kvar på stigen ibland. Hon plockade in sakerna fint men ser ingen skillnad i hennes arbete?? Lade en sak mitt i rutan två gånger. Bägge gångerna letade hon länge längst ut i rutan innan jag ropade henne mot mig och då plockade hon in dom.

Har funderingar på att lägga en fullruta nästa gång och smocka den full med saker både längst ut och långt inne och se hur hon jobbar. Ska diskutera saken med ngn klok hjärna, Malin kanske, ställer du upp??=-) Jag har fortfarande funderingar på att detta med en retning (syn) inte hjälper henne att bli mer effektiv i att jobba med nosen i detta moment...???

LYDNADEN

Började med ett låååångt fritt föjl. Testade varjanten Malin fått göra i Gtb, gick i åttor och på volter. Gjorde väldigt få avbrott utan knatade bara på, var noga med kontakten. Belönade bara med godis vid ett fåtal tillfällen, och då bara ett kortare avbrott. Faktum är att kontakten i stort var klockren! Morrade lite på henne bara ett fåtal gånger. Visst, lite pip i början och visst tränger hon, men kontakten var enorm! Kul! Detta trots att det var en glad Golden som lekte med boll en bit bort på planen, duktig kicka. Och jag är jättenöjd med mig själv, SÅ HÄR måste jag vara, helt rätt inställning från start.

Körde därefter igenom  högre-momenten.

Ink m ställ: Både med o utan belöning bakom mixat med fulla inkallningar. Perfekta ställanden!
Fr sändande: Både med och utan target eller ost. Fina skick i trav från fria följet, inte så stressad. Fick ta tillbaka en gång på kanske 6 skick för hon tog galopp första steget ut. Mycket nöjd.
Tungapport: Vill ha upp farten liiiite mer. Så lät henne gå upp i kamp utan att ha ingångarna, får ta det separat.
Skall: Jämt skall ända till jag kommenderade tyst. Lite hopp med fram men rätt nöjd.
Kryp: Kryper liiite snett frammåt men håller åtminstone possitionen bättre nu än förr. Ligger still idag tills jag startar! Svänger bra, även om jag får vinkla mycket med överkroppen. Inte gå för fort fram här Jenny!!!
(inget hopp och ingen platsliggning)

Därefter kom Christer och co med ngr rätt virriga hundar. Jag körde lite "grupp-linförighet" och var benhård med kontakten, HON HÖLL IHOP SOM EN LITEN DROTTNING! Trots sprättande unghundar och helt okända för lilla Q. Men ljudet blev lite värre, ngnstans skulle väl anspänningen ut kanske....:-) Imponerad.....!

// bra lydnadspass, det behövde vi

LYDNAD PÅ KBK

Var till KBK med Agneta, Per-Erik och Ronny för lite lydnad.

Fick till ngr rätt hyfsade frammåtsändanden och krypet i vänstersväng gick rätt fint. Får skynda lååååångsamt med krypet, inte ila iväg....!!!!

Annars en väldigt gapig och skrikig Quiri idag, inte speciellt trevligt, bara vrålade så fort vi skulle göra ngt. Blir jag sur på henne så blir det nästan bara värre. Försökte ställa krav på koncentrationen men var nog lite ofokuserad jag med tyvär.

Nästa lydnadspass ska jag vara grymt duktig och fokuserad, får se hur det går då???!!! (förmodligen bättre). Men man undrar vad som gör att hon är så grymt "jobbig" nu en period, känns som hon håller på att sprängas!

Avslutade det hela med en härlig och trevlig fika hemma hos Ronny, minst 7 sorters kakor var det nog, MUMS!

// ja, ja.....

Sommartankar i kylan....

Här är Quiri nybadad inför flytten hem till mig 2 Juni 2006

Lugn men härlig dag

Startade dagen med en lång, härlig promenad i Hågadalen. Quiri fick fladdra runt som hon ville och jag gick och tänkte på mitt, tror båda njöt ordentligt!

Nu har vi varit ute en timme och pysslat med lite av varje. Mest koppelpromenad men klättrade några gånger i pulkabackarna här omkring. Tänk om jag orkade mer, vilken träning för Quiri...

På fotbollsplanen innan vi var hemma testade jag ett "kryp". Superfint!!! Lade sig lugnt och låg still på 2 liggkommandon. Tog sedan ett litet steg fram och hon följde i possition, svängde sedan ngt vänster och hon följer med, VÄLDIGT SNYGGT också så vitt jag kan se. Hade ingen belöning med men det behövs inte på detta moment tycker jag.

Testade sedan "skall". Tendens till att sluta skälla innan kommando tyst. Lite svårt att sitta still. Hmmmm.... Måste träna detta lite mer...

// slö Jenny

ANNANDAGS-SPÅR OCH UPPLETANDE

Slut på julvilan!

Till Kågarån med Malin och Barbro idag. Härligt väder, inte för varmt och inte för kallt.

Uppletandet får jag jobba med. Vet inte riktigt vad som rör sig i Quiris huvud..... Men hon och jag går ut tillsammans och lägger ut ca 3 grejer och går tillbaka och skickar. Tror det kan funka. Kan vara bra att köra med 2 saker kanske, så långt var hon fullt på det klara med vad hon skulle göra, tredje var kanske tveksam, men hon plockade den så klart. Vi får se vart det leder, men tror hon måste vara HELT säker på vad som ska göras.

Spår 1:    2 pinnar och slutpinne. Upptagsruta. Går ut snett först och gör om. Går ut och tar bakspår. Låter henne "flamsa" lite innan jag tar tillbaka och gör om. Hyfsat fin i spåret trots att det är det första. Känns rätt rutinerad, hyfsat tempo och tar pinnar och vinklar bra.

Spår 2:   Lite längre och svårigheter. 4 pinnar och slutpinne. Går ut fint och tar bakspår. Låter henne snurra runt en hel del och hon jobbar och försöker fixa det men hon verkar så bergsäker på att det ska åt det hållet....??? Tar tillbaka och tar rätt håll. Går som en klocka hela spåret, reder ut svårigheterna på löpande band. Korsar djupt, brant dike och vinklar höger på dikeskanten på branten. Är supernoga då hon kommer fram till diket och kollar av ordentligt. Hade korsat diket tillbaka bara kanske max 20 meter bort och var rädd hon skulle vinda in och gina, men ICKE!!! Lite markskiften också mellan bergsknallar, skogsväg mm, inga problen för Quiri.

Spåren fick ligga i ca drygt 3 timmar, tror detta är av stor vikt för Q för att bli noggrann och jobba som hon ska.

Mycket nöjd med hennes arbete, men man kan ju undra över detta med bakspår????

Trevliga fikastunder med Malin och Barbro hann vi med också:-)!!!

//nöjd med det mesta, undrar över lite...

JULAFTON

Ingen träning i går eller (hittills...?) idag. En långpromenad ner till stan för att hämta bilen blev det i alla fall i morse, mysigt tyckte Quiri. Och igår tog vi en långis i Hågadalen, helt underbart att promenera där med hund!

Quiri är så bortskämd, fick både leksaker, tuggben, ett nytt reflextäcke och ett nytt fleecetäcke i julklapp. Märks att vi inte har ngr barn ännu med på julafton utan bara Quiri och hennes kusin Leon:-)

Funderar på att skicka iväg ett mejl till träningsgruppen och se4 om det är ngr som är sugna på spårträning i morgon vid Kågarån........? Vi får se, Quiri vill förmodligen alla fall! Och på lördag blir det lydnad med gruppen, duktiga Agnetha ligger på oss nu, UNDERBART!

/ slö Jenny

SPÅR OCH UPPLETANDE VID KÅGARÅN

Idag bar det av till Kågarån med Malin och Laser för spår och uppletande. Tur de ville haka på när jag föreslog det i går kväll, fast de är ju aldrig omöjliga när det kommer till träning och skoj med våra underbart duktiga, fina vilddjur!! :-)

Började med uppletande. 5 saker ute, 3 i bakre linjen och 2 mitt på. Lade inte pyttesmå saker nu utan normalstora, men fortfarande försökte jag lägga dom en bit från marken så hon inte ska spåra.

Resultat: Vi måste BACKA BACKA BACKA, i träningen här. Verkar som att hon är lite "lost" vid upplet nu, grunnar på om hon fick lite tilt när vi körde söket. Går inte ut på djupet så klockrent som hon alltid gjort, och vimsade lite emellanåt kändes det som.
Slutsats: Tränar med målbild ett tag framöver. Tar med henne ut i båge och lägger sak och går tillbaka samma väg och skickar. Får se hur det blir men tror att det löser sig fort med detta.

Spår 1

Ganska kort med upptag och lite vinklar, 2 apporter och en slutpinne. Tog bakspår, slog en båge och kom upp snett bakom mig och tog spåret. Spårade fint och tog vinklarna bra. Testade liggkommando på apporterna nu, efter idè från Malin, och detta har Q gjort förr, det märks. Ska bara ha i åtanke att detta sätt att markera är på lydnad till skillnad från när hon lämnat av hos mig och vi har haft JULAFTON med kamp och lek. Känns som det är bättre med ett enklare avbrott då hon inte behöver lämna spåret.

Spår 2

Jag får STÅPÄLS!!!! Fint upptag efter att ha tagit tillbaka henne en gång då hon gick på tok för snett ut. Kollade av bakåt men tog framspår. Inte lika klockrent som i söndags, men ändå. Spåret hade legat nästan 5 timmar och Quiri spårade som den gudinna hon är! Klippte vinkel på vinkel, i spårkärnan så gott som hela spåret och plockade pinnar, 4+ slutpinne. Kollade av lite i en vinkel men det var vatten och kärrigt så det var helt ok, bara bra att hon var noggrann. Man kan tro att hon var en spårvagn, lämnade inte spåret, gick som på räls. Kan bara säga att SÅ HÄR SKA DET GÅ TILL!!

Laser och Malin har förstås också skött sig utmärkt idag. Vi var nog båda riktigt malliga när vi var färdiga efter en låååång, skön dag i skogen, eller hur Malin!!??;-)

En häftig grej som jag undrar vad jag ska tycka om: Efter upplet var Q lös på väg till bilen, plötsligt drar hon på ngt! Jag ryar som en galning utan resultat (såklart....) och Q irrar fram o tillbaka över vägen. Efter en stund får jag stopp på henne och slänger henne ner på rygg. Men hon stirrar o irrar med blicken hit o dit, vad var nu detta???? Kopplar henne och kollar på Malin. Då ser jag en död räv i diket bara 2 meter ifrån oss, Q verkar inte ha sett den. Förmodligen var det ett djur där och skulle släpa iväg räven och det var detta Q var efter för räven verkade rätt ointressant. När hon såg den luktade hon bara på den, i rumpan och över hela. Vi står och tittar på den, Q är vid min sida, halv-intresserad då Malin lyfter lite i svansen på räven så den rör sig. DÅ kastar sig Q fram med ett dovt MORR och hugger den över halsen!!! Ja som sagt, vet inte vad jag ska tänka....

// hyperlycklig med min lilla pärla:-)



SPÅR I KNUTBY

Varit hos Agneta och Per-Erik idag för spår och lite lydnad. Supertack för fint spår Per-Erik!

Började med ett spår med upptag som jag gått ut. Lade godis och en leksak som belöning vid rätt håll på upptaget. Skickade ut Quiri, och hon gick ut snett. Tog tillbaka och skickade igen, gick ut bra, bakspår....... Tog in henne och skickade, tog rätt håll och gick ut bra. Spårade hyfsat, slog lite väl i vinklarna och var lite väl het vid påsläpp efter apporterna men godkänt. Tar alla pinnar men går gärna vidare.

Körde lite lydnad därefter med blandat resultat. Övertänd Quiri och därmed en smått irriterad Jenny.... Ingen bra kombination. Men gjorde inte så stor affär av det, körde igenom momenten, såg till att de funkade hyfsat och nöjde oss så.

Nästa spår hade Per-Erik lagt i skogen med ett upptag på fält. Skickade Q och hon gick ut klockrent, klippte spåret som jag vill ha det, bakspår...... Spårade bakåt ca 10-15 meter kanske, lyfter huvet och kastar sig runt med en blick på mig, hon såg så glad ut!! Bytte håll och tog rätt!!!! Exakt så ska det se ut Quirkan :-) Man undrar om hon har börjat förstå??? Ska inte ha för stora förhoppningar inför nästa påsläpp, men ska samla lyckade övningar i en liten ask! :-) Spårandet fortsatte i samma anda, superfin i tempot, i spårkärnan, klippte ALLA vinklar superfint, endast ngr steg över i en vinkel, och det var många vinklar! Plockade alla pinnar och kom in av sig själv flera gånger, fiiiina, fiiiina Quiri, min "TOP-DOG"!!

// vilket avslut på dagen!!!

Lydnad med Knutbygruppen

Lydnadsträff på KBK idag med Knutbygruppen. Vi hade valt 2 moment var som vi ville kolla av, dessa filmades och gicks igenom efter att alla hundar var körda. Jag hade valt frammåtsändandet och krypet för vår del. Fs valde jag för att passa på att få gubbar till gruppen, svårt att träna det själv med grupp annars. Krypet ville jag att flera ögon skulle få se, hur jag har tränat det, och fler öron få höra, för att de skulle kunna tala om ifall det fanns eventuella "faror" med att göra så här, (se beskrivning nedan under "Kryp, Kryp, Kryp").

Kändes som att kronan börjar hasa ner på Fs nu!!!! Jättenöjd med Q där idag! Visst hamnar hon lite långt fram fortfarande men kommer nog kunna lägga ner tempot snart på sakta-gåendet. Gjorde ett jättefint skick åt ett håll där jag inte varit innan och lagt ut drag i form av belöning, hon verkade inte tveka en sekund. Dessutom var hon helt ok på transportsträckorna och lugn och hanterbar över lag.

Krypet kändes super idag med! Till och med så det känns som att från det här utgångsläget kan jag till och med träna svängteknik väldigt snart, känns så kuuuul! Ingen hade ngr negativa kommentarer utan höll med om att detta verkar vara sättet för oss, jätteskönt.

Så häftigt!// Jenny

SPÅR och UPPLETANDE

Varit i Broby idag igen och tränat spår och uppletande.

Övning 1: Serpentin med tre spårupptag. Gick ut rätt bra på alla skicken, tog bakspår på ett och stoppade henne. Ett av upptagen gick hon ut fint på, kollade av med en snabbkoll åt "fel" håll och gick klockrent på framspår, exakt så vill jag ha min lilla Gurka!

Övning 2: Ett skogsspår med 4 pinnar och slut. Upptagsruta och en massa vinklar och lite snurr runt träd. Spåret låg också över en skogsväg och följde den en kort bit för att sedan vika in i skogen, vägen var dessutom dränkt i lera och vatten...
 Quiri gjorde upptaget väldigt fint. Spårar mycket behagligare nu med Bötcher-selen, går att hänga med. Hade lagt rejält med godis i spåret efter lyckat framspår och en pinne strax efter. Var klockren bitvis i spåret och slog lite emellanåt. Har börjat ställa krav och blir lite sur på henne när hon slår för mycket, lättare att stoppa med linan med Bötchern som tur är. Tog alla pinnarna fint, MEN visar tyvär antydan till att skena vidare med dem, är förstås INTE okej! Samma sak där, morrade lite på henne.

Övning 3: Ett kort men intensivt spår på ängen med vinklar snabbt efter påsläpp och ingen yta att springa iväg på. Gjorde ngr tillbakagångar, alltså backade ngr steg i spåret men detta löste hon perfekt, inga problem. Hon gjorde inga stora slag i tillbakagångarna vilket glädjer matte, nog för att jag nu spårade i koppel och sele och kontrollerade henne, men ändå, kände inte att hon kastade sig iväg i slag bakåt som hon brukar vilja. Även i detta spår hade jag lagt rätt tätt med Frolic.

Tankar: Q spårar duktigt som hon brukar. Men tror att vi vinner på sikt på att försöka "styra upp" oss lite mer och höja ribban. Bara jag inte känner att det går dåligt, har ju faktiskt ändrat en del, bl a framföringen vilket har gett otroligt bra utdelning, tycker vi funkar bra där nu! Men lätt att bli lite nere när man glömmer att man höjt ribban och ställer nya krav. Bara jag inte ställer till det i vårt fortsatta spårjobb så....

Uppletande: Lade ut plåtasken, lilla smala reflexbiten och två avklippta fingertoppar från vante från början. Dessutom hade jag som i tidigare övningar lagt dem högt upp, endast reflexen låg på marken. Q hade stora problem. Skickade tre gånger innan hon faktiskt hittade ngt, det var då plåtasken (den största saken) som legat på en sten. Ena fingertoppen hittade hon på nästa skick efter att ha missat den och letat rätt grundligt. Vid stället där reflexen låg (på marken) var enda stället hon faktiskt höjde upp nosen och letade högre efter att hon fått korn på den, och så låg den på marken, märkligt....
 Hjälpte henne genom att gå fram och vinda in nästa fingertopp och belönade duktigt. Gjorde ett upplet till med tre saker, hon jobbar på som den prinsessa hon är men helt uppenbart att detta med såååå små saker och att de inte ligger på marken är svårt.

Tankar om uppletandet: Kanske dumt, dumt av mig att hitta på TVÅ nya svårigheter som övning på en gång. Men kom på det samtidigt, att sakerna måste UPP för att undvika spårning, och att småsaker utmanar och gör henne mer fokuserad och undviker för mycket spring. Men nästa gång ska jag nog ha liiiiiite större saker men fortfarande UPP från backen!

snögloppigt!!!//// Jenny



KRYP, KRYP, KRYP!

Lydnad på klubben idag. Körde igenom Högremomenten i rätt ordning och tycker hon är riktigt fin nu, till och med fria följet kändes riktigt bra.

Men krypet!! Helt otroligt, men jag tror att vi hittat rätt taktik nu! Körde flera övningar då jag lagt henne och bara kommenderar "ligg". Hon börjar fatta att hon bara ska ligga still och ha kontakt. Hon är fullt medveten om att hon snart ska röra sig frammåt (krypa) men gjorde det inte förrän jag gjorde det! En gång gjorde hon antydan till rörelse frammåt men fortsatte då bara att kommendera ligg och belöna kontakt och att hon låg. När jag sedan rörde mig frammåt följde hon krypandes med, I RÄTT POSSITION! Avslutade då med massa gotta och bröt övningen. Kan detta vara vårt koncept på detta moment kanske??? Känns riktigt bra, vi som haft sådana "knutor" vad gäller detta moment.

// Glad och nöjd!

Spårupptags-träning

Var i Broby i går igen, denna gång för att koncentrera oss på spårupptag. Lade en serpentin med 4 upptag och med belöning snabbt efter att hon tagit rätt håll i form av boll o d. Ville kolla av var vi har våra svårigheter.

Känner att vi måste mängdträna det här, tror inte hon förstår riktigt vad vi håller på med. Hon vimsar gärna ut och på ett upptag hittade hon sin belöning bara av en slump, hann tyvär inte stoppa henne där, vill ju att hon ska ha gjort ett spårjobb fram till belöningen. Sista spårupptaget funkade bra så till vida att hon gick ut bra men tog tyvär bakspår. Efter att ha hittat rätt spårade hon sig fram till den roliga belöningen!

Hade en fundering på att "fya" henne när hon tar bakspår men lade det på hyllan. Tror nämligen att hon då inte lär sig jobba själv utan klipper spåret oavsett om det är rätt eller fel håll, och inte tänker själv, och inväntar en korrigering från mig. Då får hon ju belöning då hon vänt.

Jag känner ingen oro inför att få till detta. Enda oron ligger i att hitta tiden för att göra detta. Är ju så förbenat mörkt på kvällarna efter jobbet! Får helt enkelt köra fredag, lördag och söndag. Tror hon behöver få in erfarenheten av detta och bara få kronan att ramla ner, många spårupptag under närmsta perioden, och inga direktpåsläpp!

// hmmmm.... Jenny

SPÅR OCH SPÅRUPPTAG

Var till Broby Backar och lade skogsspår med upptagsruta idag. Mycket sansad och behaglig framföring till spåret, (även fast hon varit laddad så hon skakade innan). Inser att vi behöver träna det här med spårupptag mer, hon går inte ut rakt utan vek åt höger ganske så snart. Vinglade sig ut efter lite "vims" och tog bak-spår...... Lät henne gå iväg och upptäcka att spåret var "dött" åt det hållet. Har ingen aning om detta är ett bra sätt. Kallade tillbaka henne och gick iväg på spåret. Hon höll ett hyfsat tempo hela sträckan men var ojämn i hur hon arbetade ut vinklarna. Någon vinkel klippte hon som den stjärna hon är =), medans hon gick av helt och mycket i en vinkel. Någon vinkel klev hon över men endast någon meter och jobbade ut den med slag bakåt vilket jag tror att jag tycker är ok.

Plockade pinnar men går gärna iväg några meter med dem i munnen. Men hojjtade på henne då och hade lekstund när hon lämnat av. Nästa pinne fick hon vittring på, det kunde man tydligt se, men hittade den inte på en gång. Var så kul att se hur hela hon utstrålade förväntan och glädje de få sekunderna innan hon fick tag på den, jättekul! Hade riktigt trevliga påsläpp efter varje pinne idag också. Hon höll på att missa sista pinnen men jag tog tillbaka henne och då plockade hon den. Är väl inte så säker på att detta är ok att göra, men så blev det idag...

Ska träna spårupptag lite intensivt ett tag, så vi hittar rutiner och/eller kommando för att GÅ UT rakt för att hitta ett spår. Kommer att lägga belöningar i form av både leksaker och godis snabbt efter ett lyckat upptag, tror hon /vi behöver skaffa oss rutin på detta.

Så något gulligt!: Tog ut Q lös för att rasta innan vi åkte hem. På tillbakavägen till bilen gick vi förbi Lasers spår på ett fält med massa vinklar och tillbakagångar. Malin, jag och Laser hade gått det så det var många lukter och jag hade bitvis gått korta sträckor brevid spåret. Quiri började gå metodiskt i det, mycket lugnt och harmoniskt. Malin tyckte att vi kunde lunka efter så det gjorde vi. Efter en bit kollar Q upp och noterar att vi var med; AHA! såg hon ut att tänka, jag får gå här, och då höjde hon intensiteten lite men fortsatte att klippa vinklar och tillbakagångar helt fint! Vi lunkar efter en jättefin Quiri och jag matar med Skinkost där spårslutet varit. Ett litet "BONUSSPÅR" som Q lyckade lura till sig:-) Men om hon alltid var så lugn och metodisk skulle det aldrig finnas några problem!

// Älskar min Quirka och ska bli kul med upptags-träningen!// Jenny

Så här nöjd och trött e jag efter träning!


Lydnadsträning igen!

 Riktigt träningssugna Jenny och Quiri gav sig på Högre-momenten idag.
Fria följet satt riktigt bra, belönar med Mjukost på sidan av mitt ben (på byxorna....) och detta funkar riktigt bra, tycker jag, hon kommer mer rätt i possition idag, eller är det bara tur? Återstår att se!

Tränade saktagåendet med target, ibland med mjukost på, ibland utan med slutord och belöning från mig då hon kommer till targeten. Också riktigt fin, gick ut i galopp en gång, men kallade då tillbaka och tog om och då satt det. Har kanske hittat rätt här nu, tycker hon lyssnar på "ssss" när jag någon gång får påminna om att farten är lite hög. Lät henne gå lång sträcka så hon lärs sig hålla ut. Rak och fin idag min lilla Quirka!

Tungapporten funkade också, galopperar in, en gång i trav. Kampar ibland vid ingången och fullföljer momentet ibland. Måste vara väldigt tydlig med när hon får börja kampa och när jag tar i apporten för att lossa... Får nog börja fullfölja momentet lite oftare men komma ihåg att köra kampen i lagom dos så inte farten minskar.

Jättefint och jämt skall, studsade något med frambenen men satt säkert i bak så vitt jag kunde se så det får jag kanske dras med. Har ju sina ronderingsskall i ryggsäcken så vi har det lite svårt där. Gjorde hela momentet också och det satt som en smäck. Nu måste vi träna detta med kommendering mer, jag har svårt att betè mig normalt när någon kommenderar detta moment av någon anledning. Som förberedelse så klappade jag om henne och upprepade "sit, sitt, sitt", helt på Jimmy-manèr och tycker det fungerar. Annars har hon tendens till att flytta possition första skallet men inte idag, satt säkert.

Finurlade en del på krypet idag, vi har ju vissa låsningar där, känns inte bra att träna. Pysslade lite med det och det slutade med att jag testade att helt ta bort kommandot "kryp". Hon inväntar inte min rörelse frammåt där utan kastar sig frammåt åt höger...morr... Lade henne ner brevid mig och komenderade ligg några gånger. Då hon var helt fokuserad och stilla fick hon belöning och löstes upp. Om igen, samma sak några gånger. Sedan komenderade jag "ligg" och rörde mig frammåt. Det funkade! Hon höll sig lugnare tycker jag! Och kröp rakare. Upprepade en gång till och det fungerade igen. Avslutade då, ska bli spännande att se hur det fungerar nästa gång.

Körde Inkallning med ställande både med och utan belöning bakom, alla ställande klockrena, bra fart bägge sträckorna. Har lika bra fart nu även 2:a sträckan nu även om kampstocken ligger bakom. Hon verkar ha fattat att om inte belöningen kommer efter ställandet så blir det helballt hos morsan i stället, så bäst att skynda sig!

/nöjd och glad Jenny

RSS 2.0